۱٫ کسی که در عمرش نماز نخوانده است، آیا بعد از مرگ او باید همهٔ نمازهایش را خواند؟
پاسخ – بله، اگر بتوانند این کار را بکنند. اگر او فرزند پسری دارد یا پسر بزرگتری دارد باید نماز را برای او بجا بیاورد یا کسی را اجیر کند که نماز را برای پدرش بجا بیاورد.
۲٫ اگر در رکعت دوم نماز عشا شک کنیم که رکعت دوم هستیم یا سوم، تکلیف چیست؟
پاسخ – اگر شما در حال نشسته هستید یعنی سر از سجدهٔ دوم برداشتهاید و نمیدانید که تشهد بخوانید یا در رکعت سوم هستید، در اینجا باید بنا را بر رکعت سوم بگذارید و نماز را ادامه بدهید و تمام کنید و بعد یک رکعت نماز ایستاده احتیاط بخوانید یا دو رکعت نماز احتیاط نشسته بخوانید. اگر شما در حالت ایستاده یا حالتهای دیگر بودید، نماز باطل است. باید نماز را رها کنید.
۳٫ آیا ما باید در نمازهای واجب یومیه اذان و اقامه بگوییم؟ در هنگام نماز جماعت آیا ما باید حتماً اذان و اقامه را بگوییم؟
پاسخ – گفتن اذان و اقامه مستحب است و در نمازهای واجب یومیه و قضای آنها باید گفته بشود. در نماز جمعه مستحب است که اذان و اقامه گفته شود، نمازهای مستحبی اذان و اقامه ندارند. در نماز جماعت وقتی اذان و اقامه گفته میشود، دیگران لازم نیست که هر فردی اذان و اقامه بگویند.
۴٫ آیا میتوان روی تخت چوبی نماز خواند؟
پاسخ – بله، این کار اشکالی ندارد. اگر تخت ثابت است و حرکت نکند و مقدار جایی برای خواندن نماز داشته باشد اشکالی ندارد.
۵٫ طرز خواندن نماز غفیله را توضیح بدهید.
پاسخ – نماز غفیله بین نماز مغرب و عشا خوانده میشود و دو رکعت است. در رکعت اول بعد از حمد آیه و ذال نون اذ ذهب خوانده میشود و در رکعت دوم آیات خاص دیگری خوانده میشود.
۶٫ من متولد تهران هستم و در دوسالگی به کرج رفتم و الآن که هجده سال دارم به تهران آمدهام. حکم نماز من در تهران و کرج چگونه است؟
پاسخ – شما متولد تهران هستید و الآن هم به تهران آمدهاید و آن را وطن خودتان قرار دادهاید، پس نماز شما در تهران کامل است. چون شما شانزده سال در کرج زندگی کردهاید ممکن است که کرج هم وطن شما باشد.
۷٫ من چند سالی برای تحصیل در قم زندگی کردهایم و قصد داشتم که دیگر به وطنم که تهران است بازنگردم ولی الآن چند سالی است که مجبور شدهام به تهران بیایم و الآن دوباره میخواهم به قم برگردم. تکلیف نماز من چیست؟
پاسخ – اگر شما قم را بهعنوان وطن جدیدتان قراردادید، قم وطن شما بوده است و بعد اگر از آن اعراض کردید قم دیگر وطن شما نبوده ولی اگر از قم اعراض نکرده باشید، قم همچنان وطن شما بوده است و الآن که قصد کردهاید بگردید، قصد شما تأثیری ندارد حتی اگر شما از قم اعراض کرده باشید و الآن بخواهید به آنجا برگردید و آن را وطن قرار بدهید، قم وطن شما میشود ولی اگر شما الآن قصد ندارید که قم را وطن خودتان قرار بدهید، قم وطن شما محسوب نمیشود.
۸٫ من هم در محل زندگی و هم در محل کارم سکونت دارم. تکلیف نماز من چگونه است؟
پاسخ –اکثر فقها میفرمایند که نماز باید تمام خوانده بشود.
۹٫ اگر فضای غسل فراهم نباشد میتوانیم نماز را بهعقب بیندازیم؟
پاسخ – اگر انسان نماز را به تا خیر بیندازد و دیرتر نماز بخواند اشکالی ندارد ولی اگر تا خیر بیندازد که نماز قضا بشود و بعد قضای آن را بخواند این صحیح نیست. پس اگر امکان غسل نیست میتواند خودش را تطهیر کند و با تیمم نماز را بخواند.
۱۰٫ آیا خواندن نماز روی تشک یا تخت ابری اشکال دارد؟
پاسخ – اشکالی ندارد. اگر تخت ابری مقداری پایین میرود و بعد حرکتی ندارد، این اشکالی ندارد ولی اگر تخت فنری باشد و وقتی شما میایستید زیر پایتان حرکت کند این اشکال دارد زیرا مکان متحرک است. مثل ماشینی که در حال حرکت است.